Kreditupplysning

För att låna ut pengar eller andra krediter gör banker och andra aktörer en kreditupplysning på dig. Kreditupplysningar är ett underlag över din ekonomiska situation och kreditgivarna gör en förfrågan på dig för att kunna göra en bra bedömning om de ska kunna ge dig kredit eller inte. Man anser att den som tidigare har skött sin ekonomi och sina betalningar har större chanser att fortsätta göra det än en person som har haft problem med det. Därför finns olika kreditupplysningsföretag som ska förenkla denna process för de olika kreditgivarna.

Gör kreditupplysning snabbt och enkelt hos Solventia

En kreditupplysning kan göras både på företag och privatpersoner i Sverige och i andra länder. Det är mycket information som man kan få när man gör en kreditupplysning. Utöver de finansiella uppgifterna såsom bland annat betalningsanmärkningar, bokslut, styrelse, nyckeltal, betalningsindex och skuldsaldo så innehåller en kreditupplysning även adress, civilstånd och riskprognoser. En kreditupplysning är en färskvara.

 
 

Det finns flera olika kreditupplysningsföretag, det företag som anses ledande i Sverige och ägs av de största bankerna är UC. I kreditupplysningsföretagens register finns alla svenskar över 15 år registrerade med personnummer, antingen man har en betalningsanmärkning eller ej. Att ta en kreditupplysning av en person eller ett företag som du ska ha att göra med kan vara en god idé för att slippa onödiga ekonomiska förluster. Ofta är det en enkel procedur som man kan göra via internet hos någon av de olika kreditupplysningsföretagen.

När du lånar pengar tar banker och andra kreditgivare en kreditupplysning på dig, det samma gäller när du köper en vara på avbetalning. Andra tillfällen kan vara om du ska hyra en bostad. Om du har en eller flera betalningsanmärkningar så syns det om någon gör en kreditupplysning på dig och då anses du vara en opålitlig kund.

Om du gör en kreditupplysning på dig själv kan du ligga steget före dem som du ska göra affärer med. Då kan du till exempel se din totala lånesumma, vilka kreditgivarna är, dina inkomster, fastighetsinnehav och betalningsanmärkningar. För att få så få kreditupplysningar registrerade på dig som möjligt kan du få en sammanslagen kreditupplysning. Vilket innebär att du tar flera låneofferter från olika lånegivare men att bara en upplysning registreras. Det är bra för dig eftersom att många kreditupplysningar kan i långivarnas ögon tolkas som att ditt företag eller du själv har en osäker ekonomisk situation.

Det finns en kreditupplysningslag (1973:1173) som reglerar kreditupplysningsverksamhet där någon lämnar uppgifter mot ersättning eller som del i näringsverksamhet. För att driva sådan verksamhet måste man oftast ha tillstånd från Datainspektionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *