Kreditkort

Kreditkort är ett av de mest populära lånesätten – I dag är det mer regel än undantag att äga ett kreditkort. Många har kredit på sina vanliga bankkort, men det finns också rena kreditkort som fungerar på samma sätt som ett vanligt lån. Det finns dock flera fördelar med ett kreditkort i jämförelse med andra betalningssätt.


När är det bra att ha ett kreditkort?

Ett kreditkort kan komma väldigt bra till pass under exempelvis semestern, eller när man behöver handla över sin dagsbudget. Kort sagt i alla lägen där man snabbt måste få fram lite extra kapital. Tusentals svenskar utnyttjar detta bekväma betalningssätt i alla tänkbara situationer och bara man har täckning för krediten finns det egentligen inga nackdelar med ett kreditkort alls. Att handla på kredit innebär i praktiken samma sak som att låna pengar av en bank, men en av fördelarna är att återbetalningstiderna på ett kreditkort är långa och att man kan få dela upp sin betalning – så pass att det inte ens behöver märkas att det dras pengar från kontot. En annan fördel i jämförelse med andra lån är det faktum att man inte behöver ansöka om nya lån hela tiden, utan kan använda kortet så länge krediten inte nått det angivna taket. Vanligen kan man ta en grundkredit upp till en viss summa, som sedan går att omförhandla och höja när man visat att man sköter återbetalningarna.

Vem kan få ett kreditkort?

Alla myndiga personer i Sverige kan ansöka om ett kreditkort, men de flesta låneföretag och banker tillåter inte betalningsanmärkningar. Detta är generellt för alla typer av privatlån och det beror på att man inte vill att folk ska hamna i en skuldfälla när de handlar för lånade pengar. Har man ingen inkomst är det heller ingen bra idé att förlita sig på kreditkort, då det endast innebär en tillfällig lösning som snabbt kan bli en skuld man inte kan betala igen.

Det går snabbt att ansöka om ett kreditkort och att få hem det med posten. Vanligen görs en kreditupplysning och därefter godkänns eller avslås ansökan. Om alla krav uppfylls får man hem sitt kreditkort redan efter några dagar. Själva kortet fungerar som vilket bankomat- eller betalkort som helst – man får en pinkod och ett kreditkort som är personligt knutet till ens namn och personnummer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *